Aankomst, afkomst, toekomst.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat grote groepen Molukkers in Nederland arriveerden. Velen dachten dat het een tijdelijk verblijf zou zijn. Als museum vertellen wij daarom het verhaal van Molukkers in Nederland. Dat doen we in deze coronatijden vooral online, daarover later meer. Ondertussen werken we aan een wisselexpositie van Molukse kunstenaars en bereiden wij een semi-permanente tentoonstelling voor in samenwerking met andere museale partners. 

Ook gaan wij samenwerkingen aan met andere musea en historische instellingen om het Molukse verhaal daar te ondersteunen. En als de situatie het weer toelaat zien we u graag in ons museum… of we komen naar u toe met workshops en events. 

Op 21 maart 2021 zenden wij een livestream uit, waar we stilstaan bij de aankomst van Molukkers in Nederland.

Henry timisela, directeur MHM

Op zondag 21 maart 2021 staan we stil bij de aankomst van het schip de Kota Inten in de haven van Rotterdam in 1951. Aan boord waren de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Vele schepen zouden volgen en de komst van Molukkers in Nederland werd een feit. Het Moluks Historisch Museum zendt op deze dag een livestream uit waar we aandacht besteden aan dit gegeven. Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt. 

En zo hebben wij dit jaar nog meer voor u in petto. Denk hierbij aan meer online livestreams met inspirerende gasten, boekpublicaties, podcasts, de wisselexpositie in Museum Sophiahof en een vernieuwde website met nog meer Molukse informatie. Zo willen wij het volledige Molukse verhaal vertellen en maken we dat vandaag de dag nog beter zichtbaar. Het thema voor dit jaar is daarom Aankomst, Afkomst, Toekomst. We staan stil bij wat er is gebeurd, we ontdekken waar we vandaan komen en gaan met positiviteit de toekomst in. 

Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag
070-2005065
info@museum-maluku.nl