Skip to main content

Jaaroverzicht 2022

GESCHREVEN DOOR Henry Timisela OP . GEPOST IN Nieuws

Dit jaaroverzicht met headlines begin ik met het weer. Alhoewel we in december leven en het winters zou moeten zijn, lijkt het aardig herfstachtig als ik zo vanuit mijn kantoor uitkijk over de Haagse Sophialaan. De bladeren zijn nog aan de bomen en kleuren mijn kamer door het zonlicht bruin. In die kamer zie ik archiefdozen, boeken uit onze museumcollectie, hutkoffers en een aantal kunstwerken. En dit is precies het werk waar Museum Maluku om draait.

Jaaroverzicht 2022, highlights Museum Maluku

Headlines van 2022

In het afgelopen jaar hebben we namelijk een aantal hoofdlijnen gedefinieerd, te weten collectiebeheer, een kenniscentrum zijn, vervullen van educatieve functie en een platform bieden voor kunstenaars met een Molukse affiniteit. En die museumcollectie zal de komende periode de hoofdrol spelen. Daarover later meer.

Highlights van 2022

Begin dit jaar openden wij de tentoonstelling ONS LAND in de Sophiahof in Den Haag. Deze samenwerking met de collega’s van het Indisch Herinneringscentrum resulteerde in een expo waarin langs acht familieverhalen de doorwerking van kolonisatie centraal staat. En het nodigt uit om het gesprek te voeren over dekolonisatie. Ik nodig je van harte uit om deze tentoonstelling met vrienden, familie of solo te bezoeken. 

En er is meer om trots op te zijn. Online hebben wij het afgelopen jaar een aantal projecten gerealiseerd waaronder de serie Maju Mundur, waarin duo’s van mensen uit de Molukse gemeenschappen met elkaar in gesprek gaan over museale objecten. Ook delen wij foto’s uit ons archief via Instagram in samenwerking met Moluccan Archives. De reacties die wij hierop krijgen geven ons werk als erfgoedinstelling veel meer inhoud. Veel dank gaat uit naar allen die hun opmerkingen delen en zo meer verdieping geven aan de afbeeldingen. Als klap op de vuurpijl bereikte het project Wyldemerck een hoogtepunt; de Grote Archeologie Prijs werd gewonnen. Wij kijken terug op een succesvolle samenwerking met de partners van Moluks Erfgoed.

Meer verdieping

We zochten die verdieping ook met het organiseren van een gespreksmiddag in het kader van verzetsstrijder Thomas Matulessy, ook bekend als Pattimura. Daar gingen wij in gesprek over de meervoudige perspectieven die er bestaan rondom de opstand van 1817. En hoe zijn erfenis, of populair gezegd – zijn legacy, doorwerkt bij de nieuwe generatie Molukkers in Nederland. En die laten zich horen! In 2023 bieden wij in ieder geval ruimte aan jonge kunstenaars om te exposeren in een van de ruimtes van Sophiahof in Den Haag. De eerste kunstenaar die ik mag aankondigen is Sebastiaan Boot ook bekend als Sebastiaan Utju die met zijn werk momenteel in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam staat. 

En in Rotterdam staat tegenwoordig onze werkruimte waar wij met het team zullen werken aan onder andere digitalisering van delen uit ons archief. We hebben daarvoor hulp gekregen van vrijwilligers uit verschillende delen van het land. Fysiek, online hulp, sponsoring – you name it. Wil je ook bijdragen aan ons werk? Dan weet je ons te vinden. Slide in de DM zou ik zeggen. 

Een jaar met ups & downs

Dat dit jaar veel highlights heeft gehad, vind ik fijn om te delen. Dat er ook moeilijke periodes zijn, ga ik niet ontkennen. Van de voorbereidende gesprekken met prominenten uit de Molukse gemeenschappen in voorbereiding op de ontmoeting met minister-president Mark Rutte, tot stevige kritieken aan mijn adres en het borgen van onze organisatie voor de toekomst. Het maakt dat ik mijn werk nog steeds als een uitdaging zie, waar ik met veel enthousiasme mee bezig blijf. En dat doe ik niet alleen, daarom een groot compliment aan mijn team en vrijwilligers. Zij zorgen dat Museum Maluku is, zoals je het vandaag kent.

Museumcollectie

Het bestaansrecht van dit museum bestaat voornamelijk uit onze collectie. De schenkingen die we vanuit de verschillende Molukse gemeenschappen hebben ontvangen zijn toe aan herinventarisatie, herwaardering en uiteindelijk ook ontsluiting. Daar hoort ook afstoten bij. En zoals ik in het begin vertelde, zal daar de nadruk op liggen in de aankomende periode.

Inspectie museumcollectie, Museum Maluku, depot, Alblasserdam

We zijn daar in november letterlijk fysiek aan begonnen, na een lange periode van voorbereiding. Daar weten de conservatoren meer over te vertellen. Waar het op neer komt is dat de containers met onze museale objecten geopend worden en er veel werk aan de winkel is. Misschien heb je het een en ander via social media al gezien. Ik zou daarom willen eindigen met een oproep. Wil je bijdragen aan het behoud van Moluks cultureel erfgoed? Laat het ons weten, want Museum Maluku kan jouw hulp enorm goed gebruiken. In 2023 zal ik je meer vertellen over de stand van zaken over onze museumcollectie. En wat wij er mee gaan doen. Dat beloof ik. 

Vanuit mijn werkkamer wens ik jou fijne dagen toe en al het beste voor 2023. 

Henry Timisela
Directeur Museum Maluku

Ons Land - The Talkshow, randprogrammering, Tong Tong Fair

Nu te zien: ONS LAND

Een tentoonstelling over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt.


Vodcast: Molukse jongeren in de 90s, Museum Maluku

Vodcast: Molukse jongeren in de 90’s

Heb jij de vodcast al gezien?